"Dat maakt mij vooral strijdvaardig"

N-VA-voorzitter Bart De Wever kan het dubbelinterview van zijn collega's Wouter Beke (CD&V) en Charles Michel (MR) niet echt smaken en reageert fel. Hij vindt dat de traditionele partijen zich vastklampen aan de macht.

"Ik vind het heel opvallend dat die twee partijen hun zusterpartijen dumpen", zegt De Wever in "Bonus" op Radio 1. "Dat is het beste bewijs dat België inderdaad een optelsom is geworden van twee landen, twee democratieën."

"Normaal zou je verwachten dat christendemocraten afspraken maken met christendemocraten, en liberalen met liberalen. Eigenlijk zegt de MR hier tegen Open VLD: jullie zijn voor ons van nul en generlei waarde meer om aan de macht te komen. We gaan liever met CD&V een as maken. En CD&V zegt hetzelfde tegen CDH."

Voor De Wever is het zonneklaar: "Als je samen met een voorzitter van een andere partij een interview geeft, dan geef je een belangrijk signaal." En wat is dat signaal? "De traditionele partijen willen vooral aan de macht blijven, desnoods in weerwil van wat de kiezer zegt."

De Wever vindt CD&V en MR "onwaarschijnlijk arrogant". "Vooralsnog zijn wij de grootste partij. In een normale democratie heb je dan het initiatiefrecht en mag jij misschien zeggen hoe je het ziet."

"Dit maakt mij vooral strijdvaardig", zegt De Wever nog. Afwachten nog of zijn partij inderdaad als grootste uit de stembusslag zal komen.