"Niet het lied, maar de gortige video was het probleem"

Het verbaast niemand nog als een of andere rapper een "fuck" of "pussy" de ether inzingt. Wat Rihanna allemaal met een zweepje vermag, is geen geheim meer. Zelfs dat Lil’Kim eind jaren 90 met “How many licks” over haar seksuele escapades de Vlaamse en Nederlandse hitparade mocht bestormen, deed nauwelijks wenkbrauwen fronsen. Maar 30 jaar geleden waren er andere tijden. Toen besliste BBC begin januari 1984 "Relax" van Frankie goes to Hollywood, waarin het al dan niet uitstellen van het orgasme centraal stond, te verbannen van radio en televisie. Dat zou vooral de "verdienste" van dj-radiopresentator Mike Read geweest zijn. Maar die vindt die roem nu "erg overdreven".

Aan verbeelding werd er niets meer overgelaten in de tekst: "Relax, don't do it. When you want to come. Come!", "Shoot it in the right direction", "Get it up" of "Hit me with those laser beams". Begeleid van een uitdagende homo-erotische videoclip, met een zich uitkledende en plassende corpulente man, leek het wel de bedoeling om alleen maar te choqueren. Daar trapten Mike Read en de BBC dus in.

Dat het lied verbannen werd, had niets met de tekst te maken, aldus Read op de Britse editie van nieuwswebsite Huffington Post: "Samen met collega Adrian John was ik bezig met het samenstellen van de playlist van de week die erop volgde. Maar we moesten een van aangeboden tracks laten vallen, omdat we rekening moesten houden met de lengte van de liedjes. Omdat we van "Relax" enkel over de langere 12 inch-versie beschikten, hebben we die geschrapt."

"Pas daarna begon Adrian met het analyseren van de tekst, maar toen hadden we dus al beslist het nummer te schrappen."

"De manager van Frankie goes to Hollywood heeft gretig gebruikgemaakt van de ban en maakte van mij het gezicht van de tegenstanders. Maar ik was niet meer dan een BBC-werknemer, niet in staat om zomaar platen uit te sluiten."

De video was een andere zaak: "Daar lag eigenlijk het grote probleem. Toen beslist werd die niet uit te zenden, werd het lied gelijktijdig mee weggegooid."

De ban leidde tot een megasucces voor het nummer, dat in de meeste landen begeleid werd met een tweede, erg kuise video. De ban van BBC werd later opgeheven, zodat de groep eind 1984 het nummer in het jaaroverzicht van "Top of the pops" kon brengen.

In Vlaanderen bereikte het nummer de tweede stek van de hitparade.

Hier beneden kunt u de originele videoclip bekijken die in 1984 tot de nodige ophef leidde:

lees ook