"Vlaamse regering met N-VA wordt heel moeilijk"

"De SP.A en de N-VA samen in de volgende Vlaamse regering, dat is weinig waarschijnlijk". Dat zeggen SP.A-voorzitter Bruno Tobback en minister Johan Vande Lanotte (SP.A) in twee aparte interviews respectievelijk in Het Nieuwsblad, en in La Libre Belgique en La Dernière Heure.
Foto Kurt bvba

"De N-VA is lang niet meer dezelfde als vijf jaar geleden, dus een akkoord sluiten zou veel moeilijker zijn. De SP.A heeft nog altijd dezelfde uitgangspunten, maar het is me niet helemaal duidelijk wat de prioriteiten van de N-VA zijn. Ooit waren wij het met elkaar eens om een Vlaamse sociale zekerheid uit te bouwen. Dat was een mooi compromis: zij het Vlaamse, wij het sociale. Maar vandaag heb ik de indruk dat de N-VA tegen de sociale zekerheid is."

Tobback suggereert ook dat de N­-VA binnen de Vlaamse regering oppositie voert. "De Vlaamse regering functioneerde de voorbije jaren minder vlot dan daarvoor, en dat is een spijtige vaststelling. In het onderwijsdebat bijvoorbeeld is gebleken dat het vooral gaat om politieke positionering en niet om een plan voor de leerlingen. Als de bovenste vijf procent de norm is, en de rest moet maar achterophinken, dan krijg je geen debat."

Toch sluit de SP.A-voorzitter niet uit dat zijn partij een re­gering vormt met de N­-VA. "Voor mij is het niet onmogelijk om samen te werken, tenzij de N-VA de zaken op de spits drijft natuurlijk."

Een gelijkaardig geluid is te horen bij federaal vicepremier Johan Vande Lanotte in La Libre Belgique en La Dernière Heure. "Als we de verkiezingsprogramma's bekijken die nu worden opgesteld, zien we dat de SP.A en de N-VA andere wegen inslaan. In 2009 was het programma van de N-VA nog heel anders. We hebben een regeerakkoord kunnen sluiten met heel duidelijke sociale accenten. Maar de N-VA is een conservatieve, bijna neoliberale partij geworden."

lees ook