"Wij kunnen gelijkaardige prioriteiten stellen"

CD&V en MR willen samen voor een sociaal-economische regering gaan, zonder nieuwe staatshervorming. Dat blijkt uit een dubbelinterview met partijvoorzitters Wouter Beke en Charles Michel in De Standaard en Le Soir.
Foto Kurt bvba

"We hebben een as nodig die de komende vijf jaar gebruikt om te focussen op het sociaal-economische beleid", geeft Beke aan in het interview. "Dit perspectief zorgt voor een unicum in de Belgische geschiedenis. De regering-Di Rupo heeft in twee jaar tijd heel wat gepresteerd. Wat kan er dan niet in vijf jaar gebeuren?"

Ook MR gelooft erin. "CD&V en MR hebben de jongste jaren bewezen dat ze de problemen die de Belgische politiek al twintig jaar vergiftigen, de baas kunnen. Met dezelfde politieke moed gaan we de sociaal-economische uitdagingen te lijf. Het verlangen om deze rol te spelen, is de kern van deze gezamenlijke boodschap. De communautaire onderhandelingen hebben banden gesmeed waarvan we hopen dat ze ook in de toekomst nuttig zijn."

De voorzitters zijn niet mals voor zowel de N-VA als de PS. "Die gedragen zich als partners in crime", vindt Michel. En verder: "De burgers zijn het gehakketak beu, al die dodelijke kleine zinnetjes. Wij leveren het bewijs dat een Nederlandstalige en een Franstalige politicus in staat zijn om dezelfde analyse te delen en gelijkaardige prioriteiten te stellen." Toch vindt Michel niet dat er sprake is van een veto tegen de N-VA.

Wouter Beke geeft in het vraaggesprek toe dat zijn partij in 2010 niet met vertrouwen aan de start kwam. "Bij de leden ontwaar ik een sfeer van 'we gaan ervoor'. In tegenstelling tot de verkiezingen van 2010 hebben we terug geloof in eigen kunnen."

De CD&V'er maakt zich ten slotte nog druk in de perceptie van de federale regering. "Vooral de premier communiceert het regeringsbeleid. Dat hij Franstalig is, maakt dat een stuk moeilijker. Maar het beleid van de federale regering wordt in Vlaanderen meer naar waarde geschat dan enkele columnisten beweren."

"Ongebonden"

Dat Vlaamse christendemocraten en Franstalige liberalen in een alliantie naar de kiezer trekken, wil Wouter Beke niet gezegd hebben. "U trekt een veel te sterke conclusie", zegt hij in "Bonus" op Radio 1. "Wij zeggen dat wij beiden ongebonden naar de verkiezingen gaan, maar we maken wel dezelfde analyse."

Wat is die analyse dan? "Dat we na deze zesde staatshervorming en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nu vijf jaar stabiliteit kunnen hebben om het sociaal-economische op de agenda te zetten."

Over met wie hij uiteindelijk in zee wil gaan, laat Beke zich niet uit. "Wie dezelfde analyse deelt - weze het nu nationalisten of liberalen of christendemocraten - daar kunnen we natuurlijk mee spreken." Het moet volgens de CD&V-voorzitter vooral gaan over het verlagen van de loonkosten en het verhogen van de competitiviteit van de ondernemingen.

Opvallend is dat Beke de socialisten niet vernoemt. "Veel te sterke analyses", antwoordt hij andermaal. "Het moet gaan over de jobs van de mensen, niet over de job van de premier."

lees ook