"Wreedheden in beide kampen in Zuid-Soedan"

Bij het conflict in Zuid-Soedan maken beide partijen zich schuldig aan gruwelijke feiten. Dat zegt VN-inspecteur Ivan Simonovic, die toeziet op de naleving van de mensenrechten in het Afrikaanse land, in een interview met de Britse omroep BBC. Intussen meldt het regeringsleger dat het de stad Bor heeft heroverd.

Simonovic heeft een bezoek aan Zuid-Soedan gebracht en werkt aan een rapport voor de VN. Duizenden mensen zijn om het leven gebracht in de voorbije maanden in het conflict tussen de huidige regering en de opstandelingen. "Het niveau van de gruwelijkheden verschilt naargelang van de plaats waar ze gebeurden", zegt hij.

Simonovic heeft het over "massamoorden, terechtstellingen zonder vorm van proces, willekeurige gevangenzetting, kidnappings, seksueel geweld, wijdverspreide vernielingen van eigendommen en het inzetten van kinderen bij het oorlogsgeweld."

Vooral de steden Bor, ten noorden van de hoofdstad Juba, en Bentiu, vlak bij de grens met Soedan, zijn zwaar getroffen. Simonovic heeft het over "spooksteden ". "De stad Bor is leeg en Bentiu is van de kaart geveegd, niet alleen geplunderd, maar ook platgebrand. Burgers vind je alleen nog in vluchtelingenkampen."

© Phil Moore

"Je krijgt hier zo'n stroom van verhalen over bloedwraak", zegt tv-collega Rudi Vranckx, die een VN-vluchtelingenkamp bezocht. "Een man vertelde dat zijn vier broers vermoord zijn. Hijzelf had een hoofdwonde - een kogel - en was voor dood achtergelaten. Dan was er een meisje van zeven, van een andere ethnie, van de president. Heel haar familie was afgeslacht. Ze ligt hier in het ziekenhuis. De mensen van het kamp moeten er dag en nacht bij waken uit vrees dat ze door de andere patiënten zou worden afgemaakt."

Regering herovert Bor

Het Zuid-Soedanese leger heeft naar eigen zeggen de strategisch belangrijke stad Bor heroverd. Bor ligt een kleine 200 kilometer ten noorden van Juba.

"Het leger heeft de 15.000 manschappen van Riek Machar verslagen en heeft de plannen van de rebellen gedwarsboomd om op te rukken naar Juba", zegt een woordvoerder.

Sinds het begin van de vijandelijkheden in Zuid-Soedan, halfweg vorige maand, is Bor nu al voor de vierde keer in andere handen gevallen.

Wat begon als een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en zijn ontslagen vicepresident Riek Machar is intussen helemaal ontaard tot een burgeroorlog die langs etnische lijnen loopt. Er zijn al duizenden doden en ook zo'n 400.000 vluchtelingen.

Beide partijen voeren ook vredesgesprekken in buurland Ethiopië, maar tot nu toe hebben die gesprekken geen resultaat opgeleverd. Mogelijk komt daar binnenkort enige schot in de zaak, want een woordvoerder van president Salva Kiir zegt dat Juba bereid is om een akkoord over een staakt-het-vuren te sluiten.