ACV bespaart op zijn personeelsuitgaven

De christelijke vakbond ACV moet besparen op zijn personeelsuitgaven. De vakbond heeft veel geld verloren bij Dexia. Via een "zachte afslanking" - vrijwillig brugpensioen op 58 jaar - kunnen 200 personeelsleden vertrekken. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

ACV verloor 100 miljoen euro door het debacle bij Arco. De vakbond ziet zich genoodzaakt te besparen. Om de boeken uit het rood te houden, moet het ACV de personeelskosten beperken. De grootste vakbond van het land heeft 3.800 werknemers. Iedereen die 58 jaar of ouder is, kan in een brugpensioenregeling stappen. Op die manier zouden 200 personeelsleden kunnen vertrekken.

"Het is niet de bedoeling dat de 200 personeelsleden die in aanmerking komen, ook allemaal verplicht zijn te vertrekken", zegt voorzitter Marc Leemans aan de VRT-redactie. "Ze moeten niet op brugpensioen, ze zullen er zelf voor kunnen kiezen. En telkens als iemand die keuze maakt, zullen wij afwegen of we het vertrek op een andere manier kunnen opvangen dan via een vervanging."

Leemans stelt dat er geen sprake is van gedwongen ontslagen, ook niet als er minder mensen ingaan op het voorstel tot brugpensioen dan verwacht. "Dan zal de overgangsperiode om ons aan te passen wellicht wat langer duren."

Om de dienstverlening op peil te houden, zal het ACV investeren in online en telefonische "loketten", onder meer via contactcenters, zegt Leemans voorts nog in de krant.