Belgische leger snelt Fransen in Bangui te hulp

Vanop de militaire luchthaven van Melsbroek is een C130 vertrokken richting de Gabonese hoofdstad Libreville. Van daaruit zal de Belgische luchtmacht luchtsteun geven aan de Franse interventiemacht in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Daar wordt al enkele maanden een bloedige burgeroorlog uitgevochten.

Vanmorgen vroeg is een eerste C130 vertrokken met zestien manschappen aan boord. Later volgt nog een tweede toestel met onderhoudsmateriaal.

"We zijn gevraagd geweest door de Fransen om tactische vluchten uit te voeren in de richting van Bangui, volgens de behoeften van de Fransen. Dit is steun van de operaties in de Centraal-Afrikaanse Republiek", legt commandant Wim Robbrecht uit.

De Belgische deelname aan de interventie in de Centraal-Afrikaanse Republiek valt in een Europees kader en onder een mandaat van de Verenigde Naties. Daarover wordt volgende week formeel beslist.

"Wellicht zal dit gaan over een opdracht die geconcentreerd is rondom de luchthaven van Bangui, waar veel aankomend en vertrekkend luchtverkeer is en ook veel mensen zijn toegestroomd", weet minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). "We wachten de concrete vragen af en dan is het aan de Belgische regering om te bekijken of we deelnemen of niet."

Geweld houdt aan

Ten westen en ten noorden van de Centraal-Afrikaanse hoofdstad houdt het geweld aan. Tegenover het Franse persagentschap AFP bevestigen verschillende getuigen dat burgers hun huis zijn ontvlucht voor losgeslagen strijders van Seleka, de voormalige rebellenbeweging van Michel Djotodia, die intussen ook ontslag heeft genomen als president van het land.

"Ik wil een noodoproep lanceren", zegt een inwoner van het stadje Sibut tegen AFP. "De Seleka-strijders heersen als echte krijgsheren en er is geen internationale troepenmacht om ons te beschermen."

In het stadje Boali hebben christelijke milities gisteren moslims aangevallen. "Veel mensen zijn het woud in gevlucht", getuigt een inwoner, die eraan toevoegt dat het Franse leger aanwezig was.