Gaat Telenet weldra in zee met Vier en Vijf?

Kabeldistributeur Telenet is geïnteresseerd om in zee te gaan met De Vijver Media, de groep achter de televisiezenders Vier en Vijf. Dat melden verschillende kranten. Een participatie van Telenet in De Vijver Media zou het Vlaamse medialandschap grondig dooreenschudden.

De Vijver Media is het bedrijf dat de tv-zenders Vier en Vijf bezit. Die nieuwe zenders gingen anderhalf jaar geleden van start, maar zowel de kijkcijfers als de reclame-inkomsten vallen voorlopig tegen. Bovendien zijn er de uitgestelde lancering van de film "The loft" in de Verenigde Staten, waar De Vijver flink in heeft geïnvesteerd, en het dalende aantal lezers van het weekblad Humo. Er is dus vers geld nodig.

De Vijver Media heeft nu drie evenwaardige aandeelhouders: de krantengroep Corelio, het Finse mediabedrijf Sanoma en het duo Wouter Vandenhoutte en Erik Watté. Sanoma is zich momenteel aan het "heroriënteren" in België en wil haar aandelen van de hand doen.

Er wordt nu volop gespeculeerd wie de nieuwe partner zal worden. Dat zal dus mogelijk Telenet worden. Wouter Vandenhaute van De Vijver Media zegt in de Tijd dat alle scenario's nog openliggen. Mogelijk zijn er dus ook nog andere kandidaten voor een aandeel in de zenders Vier en Vijf. Telenet zelf zegt niet op geruchten te willen reageren.

Tot vandaag zijn distributeurs zoals Telenet strikt gescheiden van de zenders zelf. Een participatie van het Vlaamse kabelbedrijf in De Vijver Media zou het medialandschap in Vlaanderen dan ook grondig hertekenen. Of de gesprekken al echt aan de gang zijn, willen noch Telenet noch De Vijver bevestigen, maar financieel zou de komst van Telenet voor De Vijver in elk geval een goede zaak zijn.