Grot van Altamira binnenkort weer open voor het publiek?

In de grot van Altamira in het noorden van Spanje, bekend vanwege de beroemde rotstekeningen uit het paleolithicum, wordt na twaalf jaar een beperkt proefproject opgestart om opnieuw publiek toe te laten.

Binnenkort wordt gestart met een reeks tests die tot augustus zullen duren. Een keer per week worden gedurende de testperiode 5 mensen naar binnengelaten onder begeleiding van een gids. "Met de test willen we uitzoeken welke effecten de menselijke aanwezigheid in de grot heeft", klinkt het. Op basis daarvan wordt beslist of en hoe de bezoeken kunnen worden voortgezet.

De grot werd in de 19e eeuw bij toeval ontdekt. Binnenin bevinden zich meer dan 260 rotstekeningen, die uit het paleolithicum stammen en meer dan 14.500 jaar oud zijn. Het gaat vooral om tekeningen van dieren zoals bizons, herten en paarden, maar er zijn ook abstracte tekens te zien die tot nu toe niet konden worden verklaard. Er zijn ook tientallen prehistorische werktuigen gevonden.

De tekeningen begonnen echter hun kleuren te verliezen door de vele toeristen. De ademhaling van de bezoekers verstoorde het microklimaat in de grot. Hierdoor werd de grot tussen 1977 en 1982 al eens gesloten voor het grote publiek. Daarna werden onder strikte voorwaarden weer bezoekers toegelaten, maar ook dat veroorzaakte nieuwe schade. In 2002 werd de grot opnieuw afgesloten voor alle bezoekers.

Sinds 2001 bestaat in de directe omgeving een realistische kopie, die in 2013 nog 240.000 bezoekers lokte.

Meest gelezen