Homo's welkom in Sotsji, "maar laat kinderen met rust"

Holebi's zijn dan toch welkom op de Olympische Winterspelen in de Russische stad Sotsji. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin laten weten. Ze moeten wel de wet naleven die propaganda verbiedt voor "niet-traditionele relaties" en "de kinderen met rust laten".
AP2014

De Russische anti-holebiwetgeving ligt in veel Westerse landen onder vuur. Poetin bevestigt dat wat hem betreft holebi's toch welkom zijn op de Olympische Winterspelen in Sotsji binnen enkele weken. "In veel landen worden dergelijke relaties bestraft. Bij ons niet. We gaan niemand op straat oppakken of niemand iets verbieden. Iedereen kan zich vrij voelen, zolang ze onze kinderen maar met rust laten", zegt Poetin op een bijeenkomst van vrijwilligers die meewerken aan de Spelen.

Een van de vrijwilligers waagt het uiteindelijk om Poetin een "lichtzinnige of rebelse vraag" te stellen. "Hoe komt het dat we een wet hebben die het propageren van homoseksualiteit verbiedt, maar dat de uniformen van de vrijwilligers van de Spelen toch een regenboogmotief hebben?", vraagt de vrijwilliger. "Ik heb ze niet ontworpen", antwoordt Poetin droog.

Eerder waren ook betogingen verboden tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji, maar dat heeft Poetin al afgezwakt. Onder buitenlandse druk zou nu toch gemanifesteerd mogen worden in een "speciale zone". De "speciale zone" om te betogen, kwam er op voorstel van het Internationaal Olympisch Comité.

AP2014