Intel schrapt 5.000 banen

De Amerikaanse chipfabrikant Intel gaat zijn personeelsbestand dit jaar met 5 procent, of ruim 5.000 eenheden, inkrimpen. Dat heeft woordvoerder Chris Kraeuter meegedeeld. Het bedrijf wil zich zo aanpassen aan de dalende vraag naar pc's, waarin zijn chips vooral gebruikt worden.

Intel maakte eerder bekend dat de omzet in 2013 is gedaald met 1 procent tot 52,7 miljard dollar (39 miljard euro). De nettowinst ging zelfs 13 procent omlaag tegenover 2012, tot 9,6 miljard dollar. De technologiegigant verwacht dit jaar een stabiele omzet.

Ruim 80 procent van de pc's en servers die wereldwijd worden verkocht, draait op chips van Intel. In de snelgroeiende markt voor tabletcomputers en smartphones speelt het bedrijf echter nauwelijks een rol.

Het is niet duidelijk op welke manier Intel de inkrimping wil doorvoeren. Het bedrijf stelde eind vorig jaar 107.600 mensen tewerk.

Intel is lang niet het enige technologiebedrijf dat reorganiseert ten gevolge van de voorkeur van klanten voor smartphones en tablets. Zo voert Hewlett-Packard een herstructurering door waarbij 34.000 banen zullen worden geschrapt.