Obama stelt Merkel gerust op Duitse televisie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Duitse kanselier Angela Merkel gerustgesteld. Zolang hij in het Witte Huis zit, blijft alle communicatie van de Duitsers vertrouwelijk. Obama reageert daarmee op het NSA-schandaal.

De Duitse televisiezender ZDF kon de Amerikaanse president strikken voor een exclusief interview. Barack Obama heeft in het interview zijn Duitse collega, kanselier Angela Merkel, gerustgesteld. "Ik heb nu een presidentieel decreet afgevaardigd wat onze inlichtingendiensten wel en niet meer gaan doen", zegt Obama. "Zo zijn er duidelijke grenzen aan het afluisteren van bondgenoten en hun leiders."

Hij benadrukt wel dat het om een presidentieel decreet gaat, "maar ik hoop dat mijn opvolgers mij daarin gaan blijven volgen". Zolang hij president is, blijft alle communicatie van de Duitsers vertrouwelijk, klinkt het. Obama wil naar eigen zeggen de vertrouwensband die hij heeft met Angela Merkel en andere wereldleiders niet op het spel zetten.

"Onze mogelijkheden op het gebied van afluisteren zijn groter dan die van de meeste andere landen in de wereld", zegt hij. "We helpen op die manier veel van onze bondgenoten, maar daarmee komt natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid wat privacy betreft. Ik wil toch het Duitse volk en onze andere partners in de wereld op het hart drukken dat we hun privacy niet voortdurend schenden."

Obama beseft naar eigen zeggen dat veel mensen het vertrouwen in de Amerikanen verloren zijn. "Ik begrijp dat er in Duitsland - zeker als we terugdenken aan de geschiedenis van Oost-Duitsland - veel te doen is geweest over de onthullingen van Snowden. Het zal tijd vergen om dat vertrouwen terug te winnen."

De Duitse minister van justitie Heiko Maas vindt dat het vertrouwen pas hersteld zal zijn, als de VS een akkoord ondertekenen dat alle gegevensverkeer juridisch beschermt.

Bekijk het integrale interview hieronder (in het Engels):