Syrische oppositie neemt deel aan vredesconferentie

De belangrijkste Syrische oppositiegroep, de Syrische Nationale Coalitie, gaat volgende week naar de vredesconferentie in Zwitserland. Ondanks de interne verdeeldheid is de coalitie in Turkije uiteindelijk tot een eensgezind standpunt gekomen.

Woensdag start in Zwitserland een vredesconferentie over Syrië onder toezicht van de Verenigde Naties. De Verenigde Staten en Rusland willen dat de oppositie en het regime in Damascus rechtstreeks met elkaar aan tafel gaan zitten.

Binnen de Syrische oppositie was er grote interne verdeeldheid over de deelname aan de gesprekken. Uiteindelijk is gestemd over de deelname. 58 leden stemden voor deelname, 14 tegen. Voorts waren er twee onthoudingen en één blanco stem.

Noodhulp bereikt Yarmouk

In de Syrische hoofdstad Damascus is er voor het eerst in maanden voedsel aangekomen in het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk. Door de burgeroorlog was het al die tijd onmogelijk om noodhulp het kamp binnen te krijgen. Meer dan 40 vluchtelingen kwamen daardoor om van de honger.

"De dozen van de VN-organisatie voor de Palestijnen worden in kleine vrachtwagens het kamp binnengebracht", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Het goede nieuws is dus dat het bericht dat er eindelijk weer voedsel is echt is. Het slechte nieuws is dat het wel slechts om enkele honderden dozen gaat. Voor de 30.000 tot 40.000 mensen in Yarmouk is dat natuurlijk een druppel op een hete plaat."

De burgeroorlog in Syrië is al drie jaar bezig. Intussen zijn al zeker 130.000 doden gevallen en miljoenen andere mensen zijn op de vlucht geslagen.