Turkmenen moeten binnenkort betalen voor gas

De Turkmeense president Gurbanguly Berdimuhamedov heeft aangekondigd dat zijn regering binnenkort gasmeters zal aanbrengen in de huishoudens van zijn land. Daarmee komt er officieel een einde aan de gratis leveringen van gas aan de inwoners van het gasrijke Centraal-Aziatische land.

Bij ons is het moeilijk om voor te stellen, maar sinds 1993 is het verbruik van gas onbeperkt gratis in Turkmenistan. Toen de huidige president Gurbanguly Berdimuhamedov in 2006 aan de macht kwam, besliste het "parlement" nog om de regeling zeker te verlengen tot 2030. Toch komt er binnenkort een einde aan de gratis gasleveringen in het Centraal-Aziatische land.

In een televisietoespraak liet de autoritaire president immers weten dat zijn regering binnenkort gasmeters zal plaatsen in iedere woning in het land. Het huidige systeem is niet meer betaalbaar en zou naar verluidt zo'n 5 miljard dollar per jaar kosten. Het is wel nog niet duidelijk wanneer de Turkmenen effectief de eerste factuur in de bus mogen verwachten en hoe hoog die dan zal zijn.