Verkoop van "racistische snoepjes" stopgezet

De Duitse snoepjesproducent Haribo stopt in Denemarken en Zweden met de verkoop van bepaalde zwarte dropsnoepjes omdat ze er als racistisch bestempeld worden.
Foto Kurt bvba

De snoepjes maken al jarenlang deel uit van het assortiment van Haribo. Het gaat om zwarte drop in de vorm van verschillende figuurtjes, waaronder maskers en gezichtsuitdrukkingen die doen denken aan primitieve Afrikaanse, Aziatische en inheemse Amerikaanse kunst.

Op sociale media in Zweden en Denemarken ligt Haribo al een tijdje onder vuur omdat die figuurtjes als racistisch ervaren worden. De Duitse snoepfabrikant stelde in een eerste reactie dat "het verhaal" van de snoepjes meer dat van een matroos is die de wereld rondreist, en dat er niets negatiefs aan is. Gisteren werd dan toch beslist om de verkoop van het omstreden snoep in Zweden en Denemarken stop te zetten.

Het is niet voor het eerst dat in Zweden polemiek ontstaat over het al dan niet racistisch zijn van afbeeldingen. Zo bleek in 2012 dat heel wat bibliotheken de strip "Kuifje in Afrika" niet willen opnemen in hun collectie.