"Mysterieuze lichtbol was wellicht een meteoriet"

Heel wat Nederlanders zagen gisteravond "een mysterieuze lichtbol". "Het gaat wellicht om een meteoriet", zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht bij Bussloo.
De meteoriet werd met een dashcam vastgelegd.

Uit vrijwel heel Nederland kwamen zaterdag meldingen binnen over de opvallende lichtbol. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door een meteoriet. "Een rotsblok of rotsblokje. Een object ter grootte van een voetbal, of waarschijnlijk iets groter", vertelt Scholten.

Volgens de medewerker van de Volkssterrenwacht kunnen ze oplichten als ze de dampkring binnenkomen. "Die beginnen op grote hoogte op te branden. Soms al op 80 kilometer", legt Scholten uit. Van de lichtbol die zaterdag omstreeks kwart over negen te zien was, is daarom vermoedelijk weinig meer over. "Als er al een stukje rots over is, is dat waarschijnlijk terechtgekomen in de Noordzee."

Een foto van de vermeende meteoriet toont een felle lichtbol met een lange staart. Twitteraars reageerden opgetogen: "Ongelooflijk! Zojuist voor het eerst een meteoriet met een groene staart gezien op de A16 tussen Breda en Dordrecht. Indrukwekkend mooi!!", schreef een automobilist. Ook andere twitterende Nederlanders reageerden opgetogen: "Gaaf hoor, meteoriet met lange groen/blauwe staart van een seconde of 5. Over de Ketelbrug." Anderen gaven toe de lichtbol te hebben aangezien voor vuurwerk. 

De meteoriet werd ook vastgelegd met een dashcam:

Ook meldingen uit België

Ook in ons land was de meteoor te zien. Bij de Koninklijke Sterrenwacht kwamen een vijftal meldingen binnen. "Vanuit het noorden van Vlaanderen, maar bijvoorbeeld ook uit Dilbeek", zegt Jan Cuypers van de sterrenwacht.

Ook bij het ufo-meldpunt kwam een tiental meldingen binnen. "Maar in dit geval konden we natuurlijk snel duidelijkheid scheppen", zegt Frederick Delaere van het meldpunt.