"Nationalisme is gelijk aan egoïsme. Ik haat nationalisme"

"De N-VA heeft aan Franstalige kant geen partner." Dat zegt MR-voorzitter Charles Michel in "De zevende dag". Hij zet ook het verbond tussen zijn partij, Open VLD én CD&V nog eens in de verf.

Een opmerkelijk dubbelinterview in De Standaard en Le Soir dit weekend: Michel en CD&V-voorzitter Wouter Beke lijken een verbond te sluiten voor de komende regering.

"Het is duidelijk: onze partner aan Vlaamse kant, dat zijn de liberalen van Open VLD", nuanceert Michel. "Maar het verbond met CD&V is bedoeld als positieve boodschap. We gaan vijf belangrijke jaren tegemoet en wij kiezen voor de toekomst: welvaart, pensioenen, een fiscale hervorming." CD&V en de MR zijn bereid om samen te werken op die thema's, zonder een nieuwe staatshervorming.

"Een stem voor de N-VA is een stem voor de blokkering, voor de crisis", zegt Michel. Dat de sociaaleconomische thema's die de N-VA bespeelt dicht bij de dada van de MR liggen, dat charmeert Michel niet: "Ik geloof die partij niet. Zij hebben Elio Di Rupo als premier gekozen. Zij hebben in de Vlaamse regering de jobkorting afgeschaft".

"Het eerste programmapunt van de N-VA is nog steeds de onafhankelijkheid. Nationalisme staat voor mij gelijk aan egoïsme, en ik haat nationalisme", is Michel scherp. "Ik stel geen exclusieven, maar de N-VA heeft aan Franstalige kant geen partner."

"Ik respecteer natuurlijk de keuze van de kiezer. Maar er zijn twee mogelijkheden. Ofwel stem je voor de PS of de N-VA, en dus voor de blokkering. Ofwel stem je voor de partijen die willen werken aan de welvaart, aan meer jobs en aan een fiscale hervorming, zoals de MR, Open VLD en CD&V. We willen een welvaartspact sluiten", zo zet hij het verbond in de verf.

"Als Bart De Wever tegen de PS wil strijden, dan moet hij maar kandidaat zijn in Bergen", zegt Michel ook over de mantra van De Wever dat de Belgen moeten kiezen "tussen het PS-model en het N-VA-model".

"Eerste voorstel van de PS is een belastingverhoging"

Deze week stelde PS-voorzitter Paul Magnette voor om een belasting te heffen op de inkomsten uit huur. "Het kan niet dat iemand die 96 flats heeft, enkel onroerende voorheffing betaalt", zegt Magnette.

Maar Michel schiet dat voorstel af. "Het eerste voorstel van de PS in de aanloop naar de verkiezingen is meteen een belastingverhoging. Voor ons kan hier geen sprake van zijn."

De vijandigheid tussen MR en PS is de voorbije weken toegenomen. De MR heeft een voorstel gedaan om de belastingen in ons land te hervormen. Dat werd dan weer meteen afgeschoten door de PS.

Is een regering met een minderheid aan Franstalige kant dan een optie voor Michel? "Het beste is een regering met een meerderheid aan Vlaamse kant en een meerderheid aan Franstalige kant", zo laat hij in het midden.

lees ook