"Savile maakte mogelijk meer dan 1.000 slachtoffers"

De in 2011 overleden BBC-coryfee Jimmy Savile heeft mogelijk meer dan 1.000 kinderen aangerand of verkracht. Dat schrijft de Britse krant The Observer op basis van een intern BBC-rapport dat volgende maand verschijnt. Tot nu werd gesproken van 200 tot 400 slachtoffers.

Het interne onderzoek wijst met een beschuldigende vinger naar de top van de BBC, die zou op de hoogte geweest zijn van het misbruik, maar niets gedaan hebben om het te stoppen. Veel van de slachtoffers zouden ook misbruikt zijn in de gebouwen van de Britse openbare omroep.

Het onderzoek, dat geleid werd door Janet Smith, een voormalige rechter van het Hooggerechtshof, zal volgens The Observer, een zusterkrant van The Guardian, concluderen dat we het exacte aantal slachtoffers van Savile wellicht nooit zullen weten. Maar volgens een bron dicht bij het onderzoek zijn de cijfers in ieder geval "onthutsend".

"Vele honderden en mogelijk zo'n 1.000 kinderen zijn het slachtoffer geworden van Savile toen hij de omroep (de BBC, red.) vertegenwoordigde", luidt het in de krant. Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 getuigen gehoord, onder wie 138 mensen die een klacht hebben ingediend om een schadevergoeding te krijgen.

De conclusies van het onderzoek zullen wellicht nog meer druk zetten op de top van de BBC. Jimmy Savile was 40 jaar lang zowat de beroemdste televisiepresentator van Groot-Brittannië. Hij presenteerde programma's als "Top of the pops" en "Jim'll fix it". Hij overleed in 2011. Er waren al geruchten over misbruik nog tijdens zijn leven.