Acht kandidaten om interimpresident te worden in CAR

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn er acht kandidaten om interimpresident te worden. Morgen kiest het overgangsparlement een nieuw staatshoofd, in opvolging van Michel Djotodia, die eerder deze maand ontslag heeft genomen.

Djotodia, een voormalig rebellenleider, moest opstappen onder zware internationale druk omdat hij niet in staat is gebleken de burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek tegen te houden en zijn eigen troepen in het gareel te houden.

Bij de acht kandidaten om hem op te volgen, vinden we enkele bekende namen terug: Sylvain Patassé is de zoon van Ange-Félix Patassé, president van 1993 tot 2003, en Désiré Kolingba is de zoon van André Kolingba, president van 1985 tot 1993.

Het parlement heeft strikte beperkingen opgelegd aan potentiële presidentskandidaten. Ze mogen geen deel uitmaken van het Djotodia-regime, ze mogen geen partijleider zijn, ze mogen geen militair zijn en ze mogen de afgelopen 20 jaar geen deel hebben uitgemaakt van een rebellenbeweging.

Dodelijk geweld

Hoe dan ook wacht het aanstaande staatshoofd een loodzware taak: een eind maken aan het geweld tussen christenen en moslims in het land. In de hoofdstad Bangui was het afgelopen nacht rustig, maar aan de grens met Kameroen zijn weer 23 doden gevallen, onder wie drie kinderen: moslims op de vlucht naar Kameroen.

In het land zijn zowel een Afrikaanse als een Franse interventiemacht aanwezig, maar tot nu toe zijn die niet in staat gebleken het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek tegen te houden. Morgen beslist de Europese Unie of er Europese vredesoldaten worden gestuurd, onder wie ook Belgische soldaten.