Duizenden betogers tegen abortus in Parijs

Duizenden tegenstanders van abortus hebben gemanifesteerd in Parijs. Ze haalden uit naar een wetsontwerp over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waarin volgens hen abortus wordt gebanaliseerd.

In Parijs hebben duizenden tegenstanders van abortus betoogd. De politie telde 16.000 deelnemers, de organisatoren pakten uit met het cijfer van 40.000 betogers. Ze halen zwaar uit naar een wetsontwerp over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, waarin volgens hen abortus totaal wordt gebanaliseerd.

De deelnemers aan de "Mars voor het leven" riepen onder meer "Viva España". Daar is de rechtse regering van plan het recht op abortus te schrappen. Abortus zal er enkel in enkele zeer specifieke gevallen nog mogelijk zijn. Spanje "is vandaag een voorbeeld", luidde het.

Het gewraakte wetsontwerp wordt vanaf maandag besproken door de Franse parlementsleden. Elk jaar worden er in Frankrijk meer dan 220.000 abortussen uitgevoerd. Vrijwillige onderbreking van de zwangerschap is er sinds 1975 legaal en wordt sinds januari 2013 volledig terugbetaald.