Lieten "bezorgd" over toenadering Telenet en De Vijver

Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) is bezorgd over de mogelijke toenadering tussen kabeldistributeur Telenet en De Vijver Media, de groep achter de tv-zenders Vier en Vijf. "Dit leidt tot een grote machtsconcentratie", zegt ze.

"Ik hoop dat Vier en Vijf gered kunnen worden, maar als dit gebeurt door Liberty (de hoofdaandeelhouder van Telenet, red.), dan betekent dat dat het Amerikaanse bedrijf onze kabel beheert in Vlaanderen, het grootste deel van de markt van de betaaltelevisie in handen heeft, en tegelijk twee zenders gaat uitbaten. Dat leidt tot een grote machtsconcentratie, waarbij ik me toch zorgen maak wat daar de gevolgen van zullen zijn", zegt Lieten.

"Gaan alle zenders op dezelfde manier behandeld worden? Gaat het niet leiden tot een verschraling van het aanbod? En gaat de kijker niet steeds meer moeten betalen om minder terug te krijgen?", vraagt de minister zich af. "Ik volg de toestand van nabij op en ik heb aan de Vlaamse Regulator voor de Media een rapport gevraagd om de situatie beter te kunnen beoordelen."

Lieten benadrukt wel dat ze hoopt dat Vier en Vijf kunnen overleven en groeien, om zo de diversiteit in het tv-landschap te handhaven. Gisteren uitten ook CD&V, N-VA en Open VLD hun bedenkingen bij een mogelijke participatie van Telenet in De Vijver Media. Of het echt zover komt, is nog onduidelijk. Zowel Telenet als De Vijver doen er voorlopig het zwijgen toe.