Medewerker spermalab blijkt vader van IVF-kind

Consternatie in de Verenigde Staten, waar de moeder van een intussen 21-jarige jonge vrouw ontdekt heeft dat de biologische vader van haar kind niet haar man is, maar een medewerker van de vruchtbaarheidskliniek waar de kunstmatige inseminatie plaatsvond. Er wordt nu onderzocht of het gaat om een ongelukkige of bewuste fout.

De universiteit van Utah, waar het spermalab mee verbonden was, zegt dat er momenteel geen aanwijzingen zijn dat er nog meer verwisselingen zijn gebeurd.

"Omdat de medewerker, Thomas Lippert, in 1999 overleed en omdat er geen archieven zijn van het intussen opgedoekte lab, is het mogelijk dat sommige vragen nooit beantwoord zullen kunnen worden", laat de universiteit weten.

Patiënten die ongerust zijn, kunnen een vaderschapstest laten uitvoeren. Volgens Amerikaanse media werd Lippert veroordeeld in een dossier van ontvoering. Zijn weduwe is ervan overtuigd dat de "vergissing" bewust werd gemaakt en dat er anderen zijn in hetzelfde geval als de 21-jarige vrouw.

De getroffen familie kwam de fout op het spoor toen ze een stamboom wilde opmaken. De dochter en haar ouders lieten een DNA-test uitvoeren en daaruit bleek dat vader en dochter geen enkele DNA-overeenkomst vertoonden. Na wat speurwerk kwamen ze erachter dat Lippert de biologische vader is.

Het gezin laat het zich niet aan het hart komen. "Ik denk dat mijn dochter en ik closer zijn dan ooit", zei de vader aan de Amerikaanse zender CBS. "Ik hou van haar. Ze is mijn dochter."