Obama: "Cannabis niet gevaarlijker dan alcohol"

"Cannabis is niet gezond, maar het is niet zo ongezond als sommigen beweren", zegt de Amerikaanse president Barack Obama in een interview. "Cannabis is op zich niet gevaarlijker dan alcohol."
AP2014

Cannabis is momenteel een vaak besproken onderwerp in de Verenigde Staten. Volgens de meest recente peilingen is een meerderheid van de Amerikanen voor de legalisatie van cannabis. In de staten Colorado en Washington is de legale verkoop van de drug sinds kort toegestaan.

"Zoals al uitgebreid in de media is verschenen, heb ik toen ik jong was wiet gerookt", zegt Obama in een interview met The New Yorker. "Ik zie het roken van cannabis als een slechte gewoonte. Niet zo erg verschillend van het roken van sigaretten. Volgens mij is het niet schadelijker dan alcohol. Cannabis is niet gezond, maar het is niet zo ongezond als sommigen beweren."

De president benadrukt wel dat hij het niet aanmoedigt en tegen zijn eigen dochters gezegd heeft dat cannabis gebruiken een slecht idee en tijdverspilling is. Het stoort hem wel dat jongeren uit de middenklasse die betrapt worden met cannabis vaker vrijuit gaan dan arme jongeren.

"We moeten cannabisgebruikers geen lange tijd achter de tralies steken door wetten toe te passen die gemaakt zijn door mensen die het spul zelf geprobeerd hebben", zegt hij. Hij besluit dat hij uitkijkt naar de resultaten van de "experimenten" in Washington en Colorado, maar beseft ook dat het wellicht niet van een leien dakje zal verlopen.