Pak minder koperdiefstallen bij het spoor

Het aantal koperdiefstallen bij het spoor is in 2013 met 40 procent gedaald in vergelijking met 2012. "Het resultaat van een reeks doelgerichte acties", zeggen spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel, spoorwegmaatschappij NMBS en de federale spoorwegpolitie. Afgelopen nacht was er nog een grootschalige actie, niemand werd betrapt.

Kabeldiefstal was de voorbije jaren een echte plaag geworden bij het spoor. In 2009 werden 290 feiten geregistreerd, maar dat aantal liep op tot maar liefst 1.362 in 2012. De hausse had onder meer te maken met de hogere prijs die dieven konden krijgen voor het koper. Bovendien kregen de dieven op sommige plaatsen langs de sporen vrijwel vrij spel.

In 2013 waren er nog 810 kabeldiefstallen, een daling met 40 procent. "Deze specifieke vorm van criminaliteit kreeg een serieuze opdoffer", zo staat het in het persbericht. Halfweg vorig jaar kwam er een nationaal actieplan tegen kabeldiefstallen, en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. 

Zo worden kabels ingegraven, wordt koper vervangen door aluminium en werden er camera's geplaatst op "hotspots". Koperdieven worden ook strenger bestraft. Bovendien is het niet meer toegelaten om koper cash te betalen.

De voorbije nacht was er een grootschalige actie tegen koperdiefstal. Daaraan namen zo'n 50 politieagenten deel, samen met tien agenten van de spoorveiligheidsdienst Securail, speurhonden, en een helikopter van de politie. Niemand werd betrapt.

Ook aantal vertragingen door koperdiefstallen is gedaald

Infrabel en NMBS benadrukken dat de strijd tegen kabeldiefstallen nog lang niet voorbij is. "We mogen niet op onze lauweren rusten, want elke diefstal blijft er uiteraard één te veel", klinkt het. Zo veroorzaken de kabeldiefstallen op het Belgische spoor nog steeds gemiddeld 2 uur vertraging per dag voor de reizigers, een derde minder dan in 2012. In totaal ging het vorig jaar om 44.933 minuten vertraging door koperdiefstallen, tegen 66.440 minuten in 2012.

De meeste kabeldiefstallen werden vorig jaar geregistreerd in de gerechtelijke arrondissementen Brussel-Halle-Vilvoorde (117), Charleroi (114), Bergen (94) en Luik (89). De federale politie laat weten dat de meeste diefstallen gepleegd worden door "schnabbelaars", particulieren of buurtbewoners die iets willen bijverdienen door enkele meters kabel te stelen.

De politie wijst de potentiële dieven er nog op dat het stelen van spoorkabels niet zonder risico is. Het is sowieso gevaarlijk om zich nabij te sporen te begeven, en bovendien staan spoorkabels onder stroom. Dieven kunnen dus geëlektrocuteerd worden.