Poetin: "Ik heb vrienden die homo zijn"

"Ik ken mensen die homo zijn. Ik ben met hen bevriend". Zo probeert de Russische president Vladimir Poetin in een interview met de BBC duidelijk te maken dat hij niets tegen holebi's heeft. Intussen is in de Zuid-Russische stad Voronezh een betoger met een regenboogvlag opgepakt.

Op 7 februari beginnen de Olympische Winterspelen in de Zuid-Russische stad Sotsji, en in de aanloop naar die Spelen is er nogal wat te doen rond de anti-homowetten die vorige zomer goedgekeurd werden in Rusland. Poetin krijgt felle kritiek uit het westen op die wetten.

Gisteren zei Poetin al "dat holebi's welkom zijn in Sotsji, maar ze moeten kinderen met rust laten en het verbod op propaganda naleven".

Nu geeft de Russische president nog wat uitleg in een interview met de Britse zender BBC. "Ik ken mensen die homo zijn. Ik ben bevriend met hen. Ik ben niet bevooroordeeld."

"Als je mijn persoonlijke mening wil weten: ik lig niet wakker van iemands seksuele geaardheid. Bekende homoseksuele mensen zoals Elton John zijn populair in Rusland. Ik heb al verschillende mensen van de homoseksuele gemeenschap in dit land geëerd, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Individuen van deze niet-traditionele geaardheid lopen geen gevaar als ze Sotsji bezoeken."

In de Zuid-Russische stad Voronezh is gisteren een man opgepakt die wilde betogen bij een evenement rond de Winterspelen. De man had een regenboogvlag ontrold en dat kon niet door de beugel.