Protest dienstmeisjes in Hongkong tegen mishandeling collega

Duizenden dienstmeisjes zijn in Hongkong op straat gekomen om gerechtigheid in naam van een mishandelde Indonesische collega te eisen. De 22-jarige Erwiana Sulistyaningsih zou zwaar mishandeld zijn geweest door haar werkgevers.

De 22-jarige Sulistyaningsih (foto) kwam in mei vorig jaar aan in Hongkong. Op 10 januari keerde ze terug naar Indonesië, nadat ze gedurende acht maanden mishandeld en gemarteld zou zijn geweest door haar Hongkongse werkgevers.

De manifestanten, bestaande uit huispersoneel en mensenrechtenactivisten, overhandigden een petitie aan het hoofd van de politie, met de eis spoed te zetten achter het onderzoek. "En we vragen aan de regering van Hongkong om de mishandelingen van huispersoneel te doen stoppen", aldus Eni Lestari, voorzitter van de internationale alliantie voor migranten.

Pas vorige week, na de verontwaardiging van de huishoudsters en de pers, startte de politie een strafonderzoek. De inspecteurs zullen naar Indonesië gaan om het slachtoffer te ondervragen, dat op Java in het ziekenhuis is opgenomen. Lestari deelde nog mee dat twee andere huishoudsters van dezelfde Hongkongse familie een klacht zullen indienen over slechte behandelingen.

De organisatoren menen dat 5.000 manifestanten zijn komen opdagen. De politie gaf geen cijfer vrij.

In Hongkong zijn ongeveer 300.000 huishoudsters, die voornamelijk uit de Filipijnen of Indonesië komen. Ze zijn beter beschermd dan in andere Zuid-Aziatische landen, maar de kritiek op de behandeling en de passiviteit van de autoriteiten bij misbruik neemt toe.