Rodman gaat afkicken na dronken toespraak in Noord-Korea

De voormalige basketbalster Dennis Rodman heeft zich aangemeld bij een ontwenningskliniek voor alcoholverslaafden. Rodman was in opspraak gekomen na een bizarre toespraak in Noord-Korea. Later weet hij zijn optreden aan de drank.

Rodman ging onlangs, niet voor het eerst, naar Noord-Korea. Hij gedroeg zich toen nogal bizar. Zo zong hij de lof van dictator Kim Jong-un, die hij zijn vriend noemde. Hij zong voor de start van een basketwedstrijd ook "Happy birthday" voor de Noord-Koreaanse autoritaire leider.

Dat viel niet in goede aarde bij heel wat Amerikanen. In Noord-Korea zit een Amerikaanse man gevangen sinds mei 2013. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij een complot tegen Noord-Korea smeedde. In een interview leek Rodman te suggereren dat die man het zelf gezocht had.

Amerikaanse autoriteiten benadrukken dat Rodman de Amerikaanse regering niét vertegenwoordigt. Maar toch is hem al meermaals gevraagd of hij zijn relaties met Kim Jong-un niet kan aanwenden om de Amerikaanse man vrij te krijgen.

Over zijn bizarre optreden in Noord-Korea heeft Rodman zich onlangs verontschuldigd. "Ik had gedronken", zegt hij. Nu gaat hij in een speciaal centrum afkicken. "Rodman kwam emotioneel gekraakt terug uit Noord-Korea", zegt zijn agent Daniel Prince. "Hij leed onder de druk om een bovenmenselijke politieke figuur te zijn. Hij is beschaamd en triest over de pijn die door zijn uitspraken is veroorzaakt."

AP2014