Tientallen gewonden bij grote protesten in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn tientallen mensen gewond geraakt bij een betoging tegen een nieuwe wet die de vrijheid van betogen inperkt. De politie gebruikte traangas en zette - ondanks de vriestemperaturen - het waterkanon in.
AP2014

Tot de betoging is opgeroepen door de oppositie, die hiermee het betogingsverbod in het stadscentrum van Kiev negeert. Dat is nog van kracht tot 8 maart. De cijfers over het aantal betogers lopen uiteen, maar het zijn er meer dan 100.000.

De betogers kwamen samen op het Onafhankelijkheidsplein, dat al zo'n twee maanden door pro-Europese manifestanten wordt bezet nadat president Viktor Janoekovitsj geweigerd had een associatie-akkoord met de EU te ondertekenen. Dat protest was de laatste weken wat afgezwakt, maar lijkt door de nieuwe wet een nieuw elan te krijgen.

Uiteindelijk zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. De massaal opgetrommelde oproerpolitie zette traangas in en kreeg daarop molotovcocktails naar het hoofd geslingerd. Uiteindelijk is daarbij zelfs een politiebus volledig uitgebrand. De politie gebruikte daarop - ondanks de vriestemperaturen - het waterkanon om de demonstranten uiteen te drijven. Aan beide kanten zijn tientallen gewonden gevallen. Verschillende zijn er erg slecht aan toe.

AP2014