Uw koelkast al eens betrapt op een mailtje?

Bij een recente spamaanval hebben meer dan 100.000 verschillende apparaten samen miljoenen spammailtjes verstuurd. Dat meldt de Amerikaanse computerbeveiligingsfirma Proofpoint. Opvallend: een kwart van alle mailtjes was niet afkomstig van een computer of smartphone maar van een elektro- of huishoudapparaat met toegang tot het net.

Steeds meer toestellen in onze huishoudens hebben toegang tot het internet. Voor de hand liggende voorbeelden daarvan zijn de digibox waarmee u televisie kijkt of de spelletjesconsole waarop u of uw kroost online tegen hun vrienden kunnen gamen. Intussen zijn er ook verschillende andere apparaten op de markt die voor een of andere reden toegang hebben tot het internet. Zo bestaan er zelfs koelkasten die via het net zelf hun inkopen kunnen doen (kleine foto).

Volgens computerbeveiligingsfirma Proofpoint wringt vooral bij huishoudtoestellen en domotica het schoentje. Die toestellen zijn vaak niet of nauwelijks beveiligd tegen mogelijke indringers. Bij een recente spamaanval waren volgens de firma niet minder dan 100.000 toestellen betrokken. Een kwart daarvan was geen computer of smartphone, maar een televisie, spelconsole of zelfs een koelkast.

"Veel consumenten weten niet hoe en of die toestellen te beveiligen zijn tegen hackers of virussen", klinkt het in een reactie aan de BBC. "Dit is echt een groot risico voor de toekomst. Hoe meer huizen en huishoudapparaten online gaan en "smart" worden, hoe meer hackers en cybercriminelen geïnteresseerd zullen zijn om daar misbruik van te maken."

vide