Vranckx: "Wat vooral opvalt is de stank, de geur van lijken"

Onze tv-collega Rudi Vranckx is als een van de eerste journalisten aangekomen in Bor, de strategisch belangrijke stad die het Zuid-Soedanese leger gisteren heeft heroverd op de rebellen van de afgezette vicepresident Riek Machar. Hij getuigt over de ravage die hij daar heeft aangetroffen

"Het vroegere bolwerk van de rebellen, van de vicepresident, is een spookstad geworden", zegt Vranckx. "Wat we zagen toen we toekwamen, waren uitgebrande hutten. Er waren alleen maar soldaten van het regeringsleger die ronddwaalden, net na de slag waarbij ze Bor heroverd hadden. De rebellen zijn de brousse ingedreven."

"Maar vooral wat begon op te vallen na korte tijd was de ondraaglijke stank, de geur van lijken. En de markt die helemaal vernietigd was, alsof er een orkaan was langsgeraasd. Ik heb verschillende lijken gezien."

"Een soldaat kwam me melden dat hij twee lichamen van kinderen net gevonden had en buiten op de stoep van het ziekenhuis waren  twee gehandicapte mensen geëxecuteerd. Binnen in het ziekenhuis lag nog een lichaam van een dode vrouw dat al, denk ik, in ontbinding was. De enige overlevende burgers die ik daar gezien heb, waren drie stokoude en doodzieke vrouwen in het ziekenhuis."

Volgens Vranckx zijn er al tientallen doden geteld. "En dan heb ik het alleen nog maar over de markt en de hoofdstraat. Wat er in de brousse gebeurd is, is nu onmogelijk om weten. Maar men doet er nu alles aan om zo snel mogelijk de stad op te ruimen. In de hoop dat de tienduizenden vluchtelingen kunnen terugkeren die weggeraakt zijn uit Bor."