"Economie aanzwengelen doe je niet door koopkracht te verlagen"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback is niet te spreken over het voorstel van ondernemersorganisatie Unizo om de index twee jaar te blokkeren. "Wat ze voorstellen, is om de lonen en de pensioenen in dit land te devalueren", zegt Tobback. "De economie aanzwengelen doe je niet door de koopkracht van de mensen te verlagen".

In een memorandum voor de verkiezingen van 25 mei pleit Unizo voor een loonlastenverlaging van zeven miljard euro. Dat geld moet onder meer komen van een indexblokkering gedurende twee jaar.

SP.A-voorzitter Bruno Tobback steigert bij dat voorstel. "Als de prijzen zullen stijgen, zullen de lonen en pensioenen in dit land devalueren. Daarmee zet je dus zowel de werkenden als de gepensioneerden een pad in de korf", zegt Tobback. "Dit zou dan moeten omdat het de economie zou aanzwengelen, terwijl tal van studies net het tegendeel aantonen en uitwijzen dat de economie er niet mee gebaat is als de koopkracht van de mensen daalt".

"De ingebakken fout in het voorstel is dat Unizo het verkoopt als een terugverdieneffect", zegt Tobback. "Wij willen ook de lasten verlagen, maar niet op de kap van mensen die aan het werk zijn", zegt de SP.A-voorzitter.

Meest gelezen