"Doelstellingen zijn te zwak om klimaatverandering te stoppen"

Milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, WWF en Greenpeace zijn niet te spreken over de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 die de Europese commissie vandaag voorstelde. "Deze doelstellingen zijn te zwak om gevaarlijke klimaatveranderingen te stoppen", klinkt het.

Volgens de milieuorganisaties gaan de doelstellingen van de Europese Unie niet ver genoeg. De EU wil de CO2-uitstoot tegen 2030 terugbrengen tot 40 procentk, maar dat is te weinig vinden de organisaties. "Om de opwarming van de aarde met een redelijke kans te beperken tot twee graden Celsius, moet de uitstoot met 55 procent zakken", staat te lezen in een gezamenlijk persbericht. "Deze doelstellingen zijn te zwak om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen en schieten dus flink tekort."

Bovendien vinden ze dat het plan van de EU weinig afwijkt van wat normaal al het geval zou zijn. "Projecties leren dat met het bestaande beleid de uitstoot in de EU in 2020 al 25 procent lager zal liggen en in 2030 32 procent lager", zegt Jan Vandermosten van WWF.

Het voorstel is volgens de milieuorganisaties een gemiste kans voor een betere luchtkwaliteit en jobcreatie. De milieuverenigingen pleiten voor drie bindende doelstellingen. Concreet willen ze tegen 2030 55 procent minder broeikasgassen, 45 procent hernieuwbare energie en 40 procent energiebesparing.

"Het Zuiden zal de rekening betalen"

"De Europese Commissie kiest vandaag voor een klimaat- en energieplan waarbij de hernieuwbare energiedoelstellingen volledig worden uitgehold en een plan waarbij een energiebesparingsdoelstelling ontbreekt", klinkt het.

Ook ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 reageert teleurgesteld op de plannen van de Europese Commissie. De organisatie vraagt zich af waarom de EU klimaatdeskundigen en klimaatstudies negeert. "Zonder grote klimaatambities zal de EU zijn internationaal engagement om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden nooit halen. Het is vooral de bevolking in het Zuiden die de rekening zal betalen", zeggen ze.