Belgische leger schrapt "wachtmeesters" en "brigadiers"

Het Belgische leger heeft een aantal historische graden geschrapt. Voortaan worden de benamingen "wachtmeester" en "brigadier" vervangen door respectievelijk "sergeant" en "korporaal". Volgens Defensie gaat het om een administratieve vereenvoudiging. Het Nationaal Syndicaat van Militairen (NSM) toont begrip, maar vindt de schrapping spijtig.
(archieffoto)

De graden van wachtmeester en brigadier zijn nog een erfenis van het Franse leger en werden gebruikt in de oude bereden eenheden, zoals de cavalerie, de artillerie of de transporteenheden.

De kleine vakbond NSM erkent dat de beslissing een vereenvoudiging betekent, maar betreurt dat hierdoor een traditie verdwijnt. "Het ware probleem is echter dat de strijdkrachten tradities hebben (...) dat deze bijzonderheid deel uitmaakte van talrijke aspecten van het militaire leven van de eenheden en dat deze de korpsgeest versterkten", zegt woordvoerder Jean-Michel Carion.

Meest gelezen