Facebookgroep gaat zelf de Reep in Gent uitgraven

Morgen gaan enkele Gentenaars na een Facebook-oproep zelf de Reep openleggen. De werkzaamheden die het ingedamde stukje Nederschelde moeten openleggen, slepen al jaren aan. Bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen) noemt de actie van de Facebookgroep "sympathiek".

Het wordt al jaren aangekondigd, maar morgen is het zover. Dan wordt - officieus althans - begonnen aan de openlegging van de Reep. Enkele Gentenaars waren het meer dan beu dat de wegwerkzaamheden om het ingedamde stukje Nederschelde opnieuw open te leggen maar bleven aanslepen en steken nu na een Facebook-oproep zelf de handen uit de mouwen.

In eerste instantie wilden de initiatiefnemers van de Facebookpagina "Bij 1.000 likes graven we de Reep zelf uit" op een ludieke manier de druk verhogen op het stadsbestuur om snel werk te maken van de werkzaamheden. Al snel haalde de pagina effectief meer dan 1.000 likes. De teller staat nu al boven de 5.000 en de initiatiefnemers gaan nu de daad bij het woord voegen.

Ze hebben nu van het stadsbestuur de toelating gekregen om morgenmiddag alvast symbolisch de eerste spade in de grond te steken. Het stadsbestuur en Waterwegen en Zeekanaal benadrukken dat het de bedoeling is dat de echte werkzaamheden ook effectief tegen het einde van dit jaar starten, zodat alles volledig rond is tegen het najaar van 2015.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen de Gentse Feesten van 2015 klaar te zijn, maar bij de voorbereidingen van het project is beslist om het opengraven van de Reep te combineren met rioleringswerken, wegeniswerken en de gedeeltelijke heraanleg van het Bisdomplein.

Filip Watteeuw (Groen), de Gentse schepen van Openbare Werken en Mobiliteit, heeft sympathie voor het initiatief van de Facebookgroep. "Opnieuw een mooi staaltje van hoe Gentenaars zelf zaken durven aankaarten", laat hij weten in een persbericht.

Meest gelezen