Woning kopen voortaan zonder addertjes onder het gras

Wie een woning koopt of verkoopt, kan daarvoor voortaan een nieuwe modelovereenkomst gebruiken. Het modeldocument, opgesteld door de koepels van notarissen en de vastgoedsector, sluit addertjes onder het gras bij vastgoedtransacties zo goed als uit.

Het compromis is het eerste officiële document dat koper en verkoper van een woning bindt. Het is, zowel voor de koper als de verkoper, belangrijk dat het document volledig is. Zo moet er onder meer in staan of er schulden op het pand rusten, of het in overstromingsgebied ligt, of er een bodemattest nodig is en nog veel meer.

En daar durft het wel eens fout te lopen. Stel dat je pas na het compromis vaststelt dat je nieuwe huis in een overstromingsgebied ligt, dan komt er al een rechtbank aan te pas om de koop nietig te kunnen laten verklaren.

De Confederatie van Immoberoepen (CIB) en de Federatie van het Belgische Notariaat hebben daarom, voor het eerst, samengewerkt om een modelcompromis op te stellen. Dat is volledig en helemaal up-to-date. Notarissen en vastgoedmakelaars worden via hun sectorverenigingen aangemoedigd om dat voortaan als basis te gebruiken.

Meest gelezen