"Laat expertencommissie verkiezingsprogramma's berekenen"

Zowel Gwendolyn Rutten (Open VLD) als Wouter Van Besien (Groen) pleiten voor de oprichting van een onafhankelijke expertencommissie die de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen zal berekenen. Dat zeiden ze vanavond in "Terzake".

In Nederland worden verkiezingsprogramma's van partijen al jaren gecontroleerd door het CPB, het Centraal Planbureau. Die resultaten maakt het CPB gewoonlijk enkele weken voor de verkiezingen bekend.

Volgens Rutten en Van Besien zou dat ook in België moeten gebeuren. Omdat zo een systeem volgens hen niet meer mogelijk is voor de komende verkiezingen, roepen de twee voorzitters alle partijen op om samen een externe commissie met onafhankelijke professoren op te richten die de impact van de verkiezingsprogramma's zou gaan berekenen. "Het is heel belangrijk om geen loze beloftes te doen", zegt Van Besien. "We zitten in een moeilijk tijd waarin overheden met een krap budget zitten. Dat wil niet zeggen dat je niets kan doen, maar je moet de beloftes die je maakt wel kunnen waarmaken."

Volgens Rutten en Van Besien zijn er al contacten geweest met de andere partijen. Zij denken momenteel na over het voorstel. "Ik denk dat we daar als politiek in zijn geheel bij te winnen hebben", zegt Van Besien. "De kiezers moeten het vertrouwen hebben dat de voorstellen die we doen ook realiseerbaar zijn."

Eerder vandaag raakte bekend dat de VRT, De Standaard en De Tijd in samenwerking met de KU Leuven de partijprogramma's in aanloop naar de verkiezingen zal narekenen. Dat is geen slechte zaak, volgens de twee voorzitters. "De pers heeft haar rol te spelen", zegt Rutten. "Wij willen daar uiteraard aan meewerken, maar ik vind het ook belangrijk dat je als partij de kans krijgt om een visie neer te zetten, om doelstellingen te bepalen en dan ook te toetsen dat de maatregelen binnen die doelstellingen passen."

Meest gelezen