Autoverzekering voor jongeren: 6 jaar later, geen beterschap

Jongeren hebben het nog altijd bijzonder moeilijk om een betaalbare autoverzekering te vinden. In 3 op de 10 gevallen wordt een jongere zelfs geweigerd. Dat blijkt uit een undercoverreportage van het consumentenmagazine "Volt".

Zes jaar geleden hield "Volt" een gelijkaardig onderzoek, met een gelijkaardig resultaat. Toen bleek het voor een jonge bestuurder onmogelijk om een betaalbare (en verplichte) autoverzekering te vinden. "Volt" deed het onderzoek over en komt tot de conclusie dat er nog niets veranderd is.

Het consumentenmagazine stuurde een 20-jarige vrouw op pad met een verborgen camera. Ze ging langs bij 10 autoverzekeraars. In 3 op de 10 gevallen werd ze geweigerd, iets wat strikt genomen onwettelijk is. In de andere gevallen vroegen de verzekeraars torenhoge premies: van 1.114 euro tot 2.200 euro.

Wauthier Robyns van Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeraars, erkent het probleem, maar wijst erop dat verzekeraars rekening houden met verschillende risicofactoren. "We weten dat de kans op ongevallen bij jongeren een stuk hoger is en dus wordt de premie berekend op dat risico."

Een klant weigeren, kan volgens Robyns. "Je mag onderscheid maken in functie van leeftijd, wanneer de verzekeraar dat objectief kan staven en het te maken heeft met de aard van de verzekering." Assuralia raadt aan om prijzen te vergelijken en om eventueel gebruik te maken van aangepaste polissen, waarbij het volgen van een cursus kan leiden tot een lagere premie.

Lander Piccart van de Vlaamse Jeugdraad vindt dat verzekeraars moeten stoppen met aan te nemen dat alle jongeren brokkenpiloten zijn. "Een 25-jarige die al 7 jaar zijn rijbewijs heeft en nog altijd veel te veel betaalt, dat is een probleem. In 2004 schreven wij ons eerste advies en er is nog altijd niks veranderd."

Meest gelezen