De eerste Porsche uit 1898 reed al elektrisch

De elektrische auto lijkt voor de meeste mensen een vrij recente uitvinding te zijn, maar niets is minder waar. Al in 1898 maakte automaker Ferdinand Porsche een wagen met elektrische aandrijving. Die auto, de "P1" genoemd en pas onlangs teruggevonden, krijgt straks een prominente plaats in het Porsche Museum in Stuttgart.

"P1" heet de wagen in de volksmond, maar voluit luistert het voertuig naar de naam "Egger-Lohner-Elektromobil Modell C.2 Phaeton." Op 26 juni 1898 werd de vierwieler trots voorgesteld in Wenen door Ferdinand Porsche. Daarmee is eigenlijk dit voertuig en niet de bekende Porsche 356 de debuutwagen van Porsche.

Voor die tijd was de technische bagage van de P1 niet mis. Hij had een 3 pk (kortstondig was zelfs 5 pk mogelijk) sterke elektromotor waarmee een snelheid van 35 kilometer per uur kon gehaald worden. Die snelheid werd in twaalf stappen geregeld met behulp van een controller. Toen al legde de P1 met een volle batterij ongeveer 80 kilometer af.

De recente vondst van deze oer-Porsche zal vanaf 31 januari het pronkstuk worden van het Porsche Museum in Stuttgart. Omdat dat museum 5 jaar bestaat, mogen bezoekers tijdelijk gratis binnen.

Meest gelezen