Een eik op de grens van Antwerpen, Limburg en Brabant

Er komt een eik op de grens van Antwerpen, Limburg en Brabant. Die zal worden geplant door Vlaams minister-president Kris Peeters. Momenteel wordt het gebied door de Vlaamse overheid beheerd, maar het wordt overgedragen aan de provincies.

De plek waar de grenzen van Laakdal (Provincie Antwerpen), Tessenderlo (Provincie Limburg) en Scherpenheuvel-Zichem (Provincie Vlaams Brabant) samenkomen, is bijzonder. In 1134 werd er de norbertijnenabdij van Averbode (foto) gesticht.

Rondom ligt ook het natuurgebied de Merode, dat zich uitstrekt over de drie provincies. In 2004 kwam het al eens uitgebreid in het nieuws, toen prins de Merode de 1.500 hectare bos en landerijen verkocht. Om het domein als één geheel te bewaren, nam de Vlaamse Landmaatschappij toen het hele gebied over, in opdracht van de Vlaamse regering.

Momenteel wordt het gebied dus beheerd door de Vlaamse overheid, maar minister Kris Peeters komt nu maandag 3 februari op bezoek. Hij komt er niet alleen een eik planten precies op het punt waar de drie provincies samenkomen. Hij komt ook aankondigen dat het beheer van het gebied wordt overgedragen aan de drie provincies. Die moeten wel beloven dat ze samenwerken en de eenheid van het gebied zullen bewaren.

Meest gelezen