Belgische hackingexpert nu zelf slachtoffer

Voor het eerst sinds de onthulling van het NSA-spionageschandaal zou er nu ook een Belgische particulier het slachtoffer geworden zijn van hacking. Volgens De Standaard zijn de gegevens van Jean-Jacques Quisquater, professor cryptografie aan de UCL en gerenommeerd expert in het beveiliging van data, gehackt. De hacking kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de hacking van Belgacom.
AP2013
Het NSA-hoofdkwartier in Fort Meade, Maryland.

Quisquater geniet nationaal en internationaal een uitstekende reputatie op het vlak van databeveiliging. Hij leidde onder meer jarenlang de Cryptogroup van de UCL en is veiligheidsconsulent bij tientallen bedrijven. In eigen land leverde hij onder meer de wiskundige algoritmes voor de beveiliging van chipkaarten, het Protonbetaalsysteem en de beveiliging van geldautomaten.

Speurders die de hacking bij Belgacom onderzoeken, ontdekten dat dezelfde techniek gebruikt werd om in te breken in de computer van Quisquater. Volgens De Standaard heeft de prof van de Université Catholique de Louvain inmiddels een klacht ingediend bij het gerecht.

De besmetting zou een half jaar oud zijn en zou gebeurd zijn via een vervalste uitnodiging voor de sociaalnetwerksite LinkedIn. Volgens Quisquater begon zijn computer vanaf dat moment raar te doen. Hij waarschuwt ook: "Als ik gehackt ben, dan zijn er nog honderden andere privépersonen die dat ook zijn. Er moeten ook in België nog anderen zijn", zei hij in De Standaard.

Afgelopen week waarschuwde klokkenluider Edward Snowden in een interview met de Duitse televisiezender ARD nog dat de NSA bij haar spionageactiviteiten ook heel wat bedrijven en particulieren viseert.

Meest gelezen