Herr Seele en Kamagurka winnen Prix du Patrimoine in Angoulême

Herr Seele en Kamagurka hebben op het Stripfestival van Angoulême, in het zuidwesten van Frankrijk, de prix du patrimoine (prijs van het erfgoed) gewonnen met de strip Cowboy Henk. De Amerikaan Bill Watterson, schrijver en tekenaar van de cultserie Calvin en Hobbes, kreeg de Grote Prijs van het stripfestival. Dat is de meest prestigieuze onderscheiding van de Franse stripwereld.

Cowboy Henk verscheen voor het eerst op 24 september 1981 en werd onder meer in de krant De Morgen, het weekblad Humo, en de stripbladen Echo des Savannes en Raw Magazine gepubliceerd. Het was een compilatie, uitgegeven door FRMK, die zondag bekroond werd op het Stripfestival van Angoulême.

Bill Watterson won de Grote Prijs in Angoulême. De 56-jarige Amerikaanse stripmaker was niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen. Hij zette de strip in volle glorie stop na tien jaar van succes in de hele wereld. Calvin en Hobbes (bij ons bekend als Casper en Hobbes) verscheen van 1985 tot 1995 in 2.400 kranten. Van de reeks werden wereldwijd ruim 30 miljoen albums verkocht.

De andere finalisten van de Grote Prijs van de negende kunst waren de Japanner Katsuhiro Otomo met Akira en de Brit Alan Moore met Watchmen. Un Fanzine Carré, een blad dat in Genève uitgegeven wordt, kreeg in Angoulême de prijs voor het alternatieve stripverhaal.

Meest gelezen