1 op de 5 fitnessers test positief

Van de 150 dopingcontroles die in 2013 plaatsvonden in de fitnesscentra in Vlaanderen, leverden er 29 een positieve uitslag op. Dat is een "nog steeds verontrustend hoog percentage van 19,3 procent", zo meldt NADO, de antidopingorganisatie van de Vlaamse overheid.
2013 © All rights reserved

In 2013 werden er in Vlaanderen - over alle sporttakken heen - in totaal 2.333 dopingtests uitgevoerd, zo blijkt uit de jaarcijfers van NADO. Die leverden alles bij elkaar 85 gevallen van dopingpraktijken op (3,6 procent). Het gaat dan vooral om positieve testresultaten, maar soms ook om een poging tot fraude of een weigering tot medewerking bij de dopingtest.

Net als de voorbije jaren, springt het hoge aantal positieve gevallen bij de fitnesscentra in het oog: 19,3 procent. "Dat percentage ligt waarschijnlijk wel hoger dan het werkelijke gebruik in fitnesscentra. Want er werden vooral gerichte tests uitgevoerd: in fitnesscentra waarbij we al het vermoeden van dopinggebruik hadden", zo zegt Hans Cooman, de coördinerende arts voor de dopingcontroles. "Toch is het aantal afwijkende resultaten zorgwekkend vanwege het massale gebruik van ongezonde anabolen", klinkt het nog. Bij negen op de tien positieve controles werden anabolica aangetroffen.

Cooman wijst er ook op dat het aantal positieve gevallen in de fitnesscentra lager ligt dan in 2012 (28,6 procent). "Maar het is niet duidelijk of die daling het gevolg is van toeval, van preventie of van afschrikking door de eerdere dopingcontroles."

Uit de controles die in wedstrijdverband werden uitgevoerd, blijkt ook dat het dopinggebruik van competitiesporters het hoogst ligt bij bodybuilders (16,7 procent), squashers (16,7 procent) en kickboksers (15,2 procent). In het geval van squash ging het wel slechts om drie positieve resultaten, waarvan er twee te wijten waren aan het gebruik van cannabis.