1 op de 6 Vlaamse gemeenten verhoogt belastingen

Dit jaar verhogen 54 Vlaamse gemeenten de belastingen. Dat schrijft De Standaard. "Gezien de uitdagingen waar de gemeenten voor staan, valt dat cijfer absoluut mee", reageert Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in "De ochtend" op Radio 1.

In 54 van de 308 Vlaamse gemeenten, zo'n 1 op de 6 dus, moeten de inwoners voortaan meer belastingen betalen. Vorig jaar lag het aantal gemeenten dat de belastingen verhoogde, veel lager. 20 waren het er toen. "De gemeenten staan voor financieel moeilijke tijden", zegt Leroy. "En dan is de belastingen verhogen een van de mogelijkheden om daaraan het hoofd te bieden."

Volgens Leroy gaat het om een beperkte stijging. "Het gemiddelde van de opcentiemen op onroerende voorheffing gaat van 1.356 naar 1.393. Dat is een stijging met enkele procenten, echt fors is dat niet. Ook de stijging van de aanvullende personenbelasting is relatief beperkt, van 7,21 naar 7,27 procent."

Leroy wil ook benadrukken dat de overgrote meerderheid van de gemeenten de belastingen niet verhoogt. "Gezien de uitdagingen waar de gemeenten voor staan, valt dat cijfer absoluut mee. Dat bewijst dat de gemeenten heus niet alleen kiezen voor de gemakkelijkheidsoplossing, maar ook wel met andere saneringen bezig zijn. Structureel wordt er ook ingegrepen, anders zou de belastingverhoging veel massaler zijn."

Volgens Leroy zijn het vooral de gemeenten die een relatief laag tarief hanteerden, die de tarieven verhogen. "De verschillen worden kleiner", zegt hij. Er zijn ook twee gemeenten die kiezen voor een (hele kleine) verlaging van de belasting, Willebroek en Herzele. In drie kustgemeenten, Knokke-Heist, De Panne en Koksijde, wordt geen aanvullende personenbelasting geheven. Maar die gemeenten rekenen wel flink hogere opcentiemen aan.

De aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn goed voor 85 procent van de fiscale inkomsten van de gemeenten. Daarnaast zijn er nog een aantal belastingen die verschillen van gemeente tot gemeente, zoals bijvoorbeeld de belasting op leegstand.