"Corruptie kost Europese economie jaarlijks 120 miljard euro"

Corruptie tiert welig in de Europese Unie. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie dat vandaag verschijnt. EU-commissaris Cecilia Malmström brengt al enkele conclusies van het rapport in de Zweedse krant Göteborgs-Posten.

Volgens het rapport kost de corruptie de Europese economie jaarlijks 120 miljard euro. "In sommige EU-landen moeten patiënten smeergeld betalen om goed te worden verzorgd", schrijft Malmström.

Volgens haar zijn de procedures voor openbare aanbestedingen in sommige EU-lidstaten erg fraudegevoelig. Vaak is ook partijfinanciering een groot probleem en zijn er problemen met corruptie bij lokale besturen. "De grootte van het probleem is adembenemend", schrijft Malmström nog. Volgens haar ondergraaft de corruptie het vertrouwen in de democratie en vloeien er zo ook te veel middelen weg uit de officiële economie.

Gemiddeld kent 12 procent van de Europeanen wel iemand die ooit smeergeld heeft ontvangen. Uit een bevraging blijkt dat drie kwart van de Europeanen vindt dat corruptie een echt probleem in hun land is. 40 procent van de bedrijven beschouwt corruptie als een hinderpaal.

Het volledige rapport vindt u op de website van de Europese Commissie.