"Door de ernst van de situatie, denk ik niet dat de man nog hondenkennel mag uitbaten"

De kennel in Riemst, waar gisteren elf honden konden ontsnappen die vervolgens een elfjarig meisje hebben gebeten, is op bevel van burgemeester Mark Vos (CD&V) ontruimd. De eigenaar probeerde wel 31 honden te verstoppen.
"Ik denk niet dat die man nog een kwekerij mag uitbaten", zegt burgemeester Vos.

Wegens de ernst van de feiten is het onwaarschijnlijk dat de eigenaar nog honden zal mogen houden, zei de burgemeester op een persconferentie.

Omdat de burgemeester bevoegd is voor de veiligheid, achtte hij het raadzaam om naast de elf ontsnapte honden die intussen werden afgemaakt ook de vijf andere honden van de bewuste kennel in beslag te laten nemen. De eigenaar van de kennel probeerde eerst nog 31 honden te verstoppen.

Het ging om nog eens zes labradors en een pup, één Jack Russell met pup, twintig dwergpinchers en twee pups. Een aantal van deze dieren zou zwaar verwaarloosd zijn. Ook deze honden zijn intussen in beslag genomen en naar het asiel gebracht.

"Er zal nu in het dierenasiel worden nagegaan in welke toestand deze honden verkeren", aldus burgemeester Vos. "Daarna zal beslist worden of ze terug naar de eigenaar kunnen. Gezien de ernst van de feiten, alsook eerdere problemen met het dierenwelzijn, denk ik niet dat deze man nog een kwekerij zal mogen uitbaten."

Bij de hondenkweker zijn er eerder al problemen geweest. In december 2008 heeft de federale inspectiedienst Dierenwelzijn al eens 41 honden weggehaald bij de man, die toen een illegale hondenkennel leidde. "De man heeft daarna een vergunning aangevraagd en die is toegekend omdat bij alle verdere controles geen problemen werden vastgesteld", zegt Els Vanautryve van de inspectiedienst Dierenwelzijn.

Of de man destijds vervolgd werd, kon ze niet zeggen. "Dierenwelzijn maakt een pv op en wij spelen onze informatie door aan het parket, zij beslissen vervolgens over eventuele vervolging."