"Europese Unie mag niet op haar lauweren rusten"

Premier Elio Di Rupo (PS) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) hebben de diplomatieke contactdagen op gang getrokken, de jaarlijkse bijeenkomst in Brussel van de Belgische ambassadeurs en consuls-generaal in het buitenland. In zijn toespraak voor die "posthoofden" blikte Di Rupo vooruit op de Europese verkiezingen. "De Europese Unie mag niet op haar lauweren rusten", zei hij.
(archieffoto)

"Binnenkort zijn het Europese verkiezingen en de vrees bestaat dat de eurosceptici en wie tegen Europa is, goed zullen scoren", waarschuwde de premier. "Het Europese project heeft slechts een toekomst als de burgers zich erin kunnen vinden. Europa mag zich niet ontwikkelen tegen of zonder de Europeanen."

Ondanks alle verwezenlijkingen uit het verleden, mag de EU zich niet zelfvoldaan opstellen, meent Di Rupo. "Ze moet de Europeanen opnieuw enthousiasmeren en hen een betere toekomst in het vooruitzicht stellen."

Het kan niet de bedoeling zijn, herhaalde Di Rupo nog een keer, dat Europa zich beperkt tot het opleggen van budgettaire discipline. Het moet de burgers beter beschermen en de motor zijn van kwaliteitsvolle jobs. Bovendien moet de EU "zich volop als een partner voor de rest van de wereld opstellen", verwees Di Rupo naar de volkeren die naar vrijheid en democratie streven.

De meer dan honderd posthoofden vergaderen elk jaar een paar dagen in eigen land. Onder meer minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS) en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zullen vandaag nog het woord nemen.