"Kif Kif schendt hiermee de privacy"

De interculturele organisatie Kif Kif wil paal en perk stellen aan haatzaaierij op het internet. De organisatie ontwierp daarvoor een applicatie waarmee elke burger een screenshot kan maken van racistische taal op internetfora en dit kan doorsturen naar Kif Kif. Volgens de Privacycommissie is dat problematisch voor de privacy.

Schendt Kif Kif de privacy van de haatzaaiers als het hun naam en nickname publiceert? "Neen", zegt Ico Maly, coördinator van Kif Kif, "omdat zij hun berichten zelf in een openbare ruimte posten, op sites of blogs die voor iedereen toegankelijk zijn."

De Privacycommissie is het daar niet mee eens. "Als de naam van de gebruikers vermeld wordt en op een andere website wordt geplaatst, dan is dat een verwerking van persoonsgegevens en dat is in principe niet toegelaten. Tenzij je de toestemming hebt van de betrokken persoon natuurlijk", zegt Eva Wiertz van de Privacycommissie.

Volgens Wiertz zijn er betere plaatsen om dergelijke uitspraken te melden, zoals het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. De organisatie benadrukt dat iedere melding die zij binnenkrijgen ook naar het centrum gestuurd wordt. "Als het Centrum oordeelt dat een melding geen inbreuk op de wetgeving is, dan zetten we dat erbij."

De toepassing

Kif Kif ontwierp de applicatie "The Wiper". Via de website wipe.be kan iedereen de applicatie aan de favorietenbalk in zijn pc toevoegen. Wie denkt dat hij racistische praat ziet op een site kan er een screenshot van maken en dat met één muisklik op de applicatie naar wipe.be doorsturen. Vrijwilligers van Kif Kif zullen de binnengekomen meldingen, met behulp van juristen, toetsen aan de wetgeving.

De bedoeling is om tot een databank te komen waarop onderzoek kan worden gedaan, bijvoorbeeld door universiteiten. Al blijft de strijd tegen racisme het belangrijkste doel. "Wij hopen dat de mensen die zulke taal gebruiken, bewustgemaakt zullen worden en worden overtuigd om ermee te stoppen. En ook dat de sites die zulke haatzaaierij tolereren, het nut gaan inzien om hun site te modereren."

Meest gelezen