"Philips levert geen lampen meer aan wiettelers"

Uit een reportage van het Nederlandse televisieprogramma "Brandpunt" (KRO) blijkt dat lampenfabrikant Philips via een tussenpersoon lampen zou hebben verkocht aan wietboeren, die de lampen gebruikten om cannabis te kweken. Philips bevestigt het verhaal, maar zegt dat de leveringen ondertussen werden afgebouwd.

"Als producent en leverancier van lampen en componenten voor de glastuinbouw weten we dat onze lampen ook voor wietteelt worden gebruikt", stelt Philips in een officiële reactie, na de reportage in het Nederlandse televisieprogramma "Brandpunt" (KRO). Volgens de journalisten van "Brandpunt" verdiende de Nederlandse multinational jarenlang veel geld aan de wiethandel in Nederland, door honderdduizenden lampen te leveren voor de teelt van marihuana.

Philips zegt zelf dat het twee jaar geleden bewust besloten heeft om geen lampen meer te leveren aan bedrijven, die als tussenpersoon zouden opereren en het materiaal zouden doorleveren aan de wietbranche. Het bedrijf zou die leveringen ondertussen ook afgebouwd hebben. "Wanneer wij aanwijzingen hebben dat Philips-lampen voor wietteelt worden gebruikt, treden wij op door het stoppen van de leveringen", klinkt het.

In Nederland is het telen van wiet verboden. Het leveren van producten voor de wietteelt niet. Maar er is een nieuwe wet in de maak die dat wel strafbaar maakt. Hoewel Philips zelf zegt gestopt te zijn met de leveringen van lampen, is er volgens de journalisten van "Brandpunt" intussen wel degelijk nog een levering geweest.

"Met één afnemer heeft Philips een overeenkomst gesloten voor het leveren van een partij lampen", stelt het bedrijf. "Maar die bedreigde en intimideerde sommige medewerkers. Wij hadden afgesproken dat dit na die levering zou stoppen, maar dat is niet gebeurd", verdedigt Philips zich. Al maanden zouden, volgens de multinational, medewerkers lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd worden. "Met als doel het opnieuw leveren van lampen", volgens Philips. "Het zal duidelijk zijn dat wij hier niet gevoelig voor zijn en de leveringen aan deze afnemer nooit zullen hervatten" klinkt het nog.