"Van kinderen blijf je af, mevrouw"

Het Antwerpse hof van assisen heeft Daniela Mancini (36) veroordeeld tot de gevorderde maximumstraf van 30 jaar opsluiting voor het folteren van haar twee stiefdochters. De jury zag geen enkele verzachtende omstandigheid.

"Van kinderen blijf je af, mevrouw Mancini. Die regel geldt niet in enkel in onze samenleving, maar overal", zei de assisenvoorzitter na de voorlezing van het arrest. De voorzitter was niet mild voor Mancini.

De Braziliaanse had haar twee stiefdochters, meisjes van 2 en 5, op 20 november 2011 met ontstopper overgoten toen ze even alleen met hen was in de auto tijdens een korte tussenstop in Kontich op weg naar de kinderboerderij. Het jongste meisje liep zware brandwonden op en is verminkt voor het leven. Bij het oudste zijn de littekens eerder psychisch.

"U hebt twee zeer jonge kinderen getekend voor het leven. Op de dag van de feiten heeft u hun proces gemaakt zonder dat ze recht hadden op verdediging of verweer", zei de voorzitter. Volgens hem zou de vrouw gelet op haar persoonlijkheidsproblematiek, nog een zeer lange weg moeten afleggen. "U zult er hard aan moeten werken en u kan alleen maar succes boeken als er vanuit uzelf een oprechte vraag komt naar begeleiding."

"Hoewel u tot een zware straf veroordeeld werd, komt er een dag dat ze een tweede kans zal krijgen in de samenleving", klonk het nog. "Wanneer, dat zal grotendeels van uzelf afhangen. Maar blijf dan altijd denken aan uw twee slachtoffers, die nog altijd worstelen en geconfronteerd worden met de gevolgen van wat u hen hebt aangedaan", besloot de voorzitter.