"Vraag onafhankelijk Schotland tot toetreding EU kan worden overwogen"

Omdat het in Catalonië en Baskenland zelf met onafhankelijkheidsbewegingen wordt geconfronteerd, stelt de Spaanse regering zich traditioneel zeer kritisch op tegenover Europese regio's die op eigen benen willen staan. Maar als Schotland na het referendum van 18 september een onafhankelijke staat wordt, kan de aanvraag van het nieuwe land om tot de Europese Unie toe te treden "overwogen" worden. Dat zegt de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José-Manuel Garcia-Margallo in een interview met de Financial Times.

Volgens de krant laat de minister wel de vraag onbeantwoord of Spanje zijn veto zal gebruiken als de 28 lidstaten uiteindelijk over de toetreding van Schotland moeten stemmen.

Toch lijkt Madrid zich voor het eerst wat inschikkelijk op te stellen. Het zal zich in ieder geval niet moeien met de campagne van de Schotse nationalisten. "We komen niet tussen in de interne aangelegenheden van andere landen", verklaart Garcia-Margallo.

Dat de onafhankelijkheidsverklaring zonder meer zou kunnen overgaan in EU-lidmaatschap - zoals de Schotse onafhankelijkheidsbeweging beweert - klopt volgens de minister niet. Schotland moet "in de rij aansluiten en om toetreding vragen". Bovendien is het volgens de Spanjaard onwaarschijnlijk dat de Schotten tegen 24 maart 2016 onafhankelijk kunnen zijn - de datum die ze zelf vooropstellen.

"Ze moeten eerst het statuut van kandidaat-lidstaat verwerven. Ze moeten vervolgens 35 hoofdstukken onderhandelen. En dat moet dan geratificeerd worden door de EU-instellingen en door de 28 nationale parlementen."

Overigens raakten tijdens het voorbije weekend de resultaten bekend van een nieuwe enquête over de stemintenties van de Schotten. 89 procent heeft minstens de neiging om in september naar de stembus te trekken. Van wie zeker aan het referendum deelneemt, zal 32 procent zich uitspreken voor een zelfstandige Schotse staat.

De verklaringen van José-Manuel Garcia-Margallo betekenen niet dat de Basken en Catalanen op meer toegeeflijkheid moeten rekenen. De Schotse en de Catalaanse zaak zijn totaal verschillend, waarschuwt hij in hetzelfde interview. Terwijl de Britse regering in Londen meewerkte aan de formulering van de Schotse referendumvraag, blijft Madrid zich tegen de organisatie van een volksraadpleging in Catalonië verzetten. De Catalanen moeten ook niet denken dat ze zich unilateraal onafhankelijk kunnen verklaren. "Zo'n staat zou geen enkele internationale erkenning hebben en volledig geïsoleerd staan in het concert der natiestaten", aldus nog de buitenlandminister.